Блог

Всеки може да допусне грешки при оформяне на интериора

Дизайнът на всеки дом е много индивидуален и зависи от куп фактори, но все пак съществуват основни правила, които трябва да се спазват

Стремейки се да превърнат дома си в уютно гнезденце, много хора искат да реализират наведнъж всичките си дизайнерски мечти, а после дълги години страдат заради тяхната непрактичност. 

В подобен капан могат да се окажат не само хората без опит,  но и тези, които са решили да експериментират с тенденциите и да придадат на стария си апартамент по-модерен облик.

Разбира се, перфектен интериор не съществува. И дори и хората с много добър вкус от време на време допускат грешки, за които после съжаляват жестоко.

Дизайнът на всеки апартамент е много индивидуален и зависи от куп фактори. Но все пак съществуват основни, базови правила, които трябва да се спазват.

Днес ще ви дадем няколко съвета, с които ще успеете да избегнете най-често допусканите грешки при ремонт и след това няма да се налага да проклинате деня, в който сте решили да правите промени в жилището си.

Не правете тези неща и вашият дом ще изглежда много по-добре! 

Грешка №1: Микровълнова фурна над печката

Дори да сте взели подобно решение, за да се спестите място, неговите предимства са много съмнителни. Външният вид на уреда много бързо ще бъде съсипан от пръските, които идват от приготвящите се под него ястия.

Единственият уред, който има място над печката, е абсорбаторът. Това функционално устройство не бива да се пренебрегва в никакъв случай нито заради дизайнерски решения, нито заради икономия на място!

Грешка №2: Липса на гръб на кухнята

Чудесно е, ако сте везели под внимание съветите от предишната точка и сте решили, че не си заслужава да пестите от абсорбатор. Но трябва да имате предвид, че дори най-мощните от тях няма да спасят плотовете от замърсяване.

Всъщност почистването на плотовете от петна не е толкова трудно. Но да изчистиш стената зад котлоните понякога може да се окаже мисия невъзможна!  

В идеалния случай гърбът трябва да върви по целия работен плот, в зоната на печката и кухненската мивка.

Грешка №3: Изключително хладни тонове

Нюансите на синьото, светлосиньото, лилавото или лазурното сега са много популярни.

Те могат да се използват дори в големи количества (например като основен цвят на стените или мебелите), но е необходимо да се разреждат с топли тонове на дърво, земя, зеленина и слънце.

В противен случай рискувате да създадете изключително неприятно пространство за живеене. 

Грешка №4: Кухненска печка до прозореца

Плочите за готвене до самия прозорец ви гарантират вечно опръскани с мазнина или запотени стъкла.  Най-доброто място за печката е в ъгъла, а до прозореца можете да разположете мивката. Гледката, която се разкрива през вас, ще улесни значително досадното миене на чинии. 

Пространството около прозореца можете да използвате и за създаване на повече атмосфера в помещението. Спокойно можете да използвате перваза, за да подредите цветя или пък кулинарните си книги. 

Грешка №5: Не гледате на телевизора като на част от интериора

Избирайки телевизор, много хора мислят единствено за размера на екрана, но не и за това дали огромните му габарити ще се впишат в интериора. Черната рамка на телевизора е класика, така че най-простото решение е да го поставите на тъмен фон.

Ако не сте фенове на тъмните стени, една секция в цвят графит или сиво може да ви свърши чудесна работа. Дори да е много различна на цвят от телевизора, между рафтовете й тъмният екран ще изглежда много по-добре, отколкото ако е закачен на стената. 

Най-доброто решение е да си вземете телевизор с цветна или дървена рамка, която да съответства на интериора. 

Грешка №6: Непрактично осветление в кухнята

Стилният полилей със сигурност създава акцент в интериора, особено когато се спуска от тавана и е на нивото на други вещи в стаята.

Но това е 100% пагубно решение за кухнята, освен ако ежедневното почистване на капки мазнина и вода от плафоните не фигурира в списъка ви с любими дейности. 

Също така не ви съветваме да пренебрегвате качественото осветление на работния плот.

При липса на светлина не само рискувате да пропуснете петната по повърхността му, но и правите лоша услуга на собственото си зрение, мускулите на врата и гърба. Осветлението може да се вгради в мебелите или да се постави на няколко места по степните.

Грешка №7: Тъмно кътче за работа

Светлосивото и слоновата кост са най-подходящите цветове, когато става въпрос за кътчето за работа или домашния кабинет. Тези цветове визуално разширяват пространството и отразяват естествената светлина от прозорците.

За да не ви е скучно в дните, когато се налага да работите от дома си, създайте няколко цветни акцента с помощта на някакви украшения, органайзери или канцеларски материали.

Всеки може да допусне грешки при оформяне на интериора