Блог

Кокетен дом в землянка

Не вярвате, че архитектурата е изкуство? Хавиер лесно ще разбие мнението ви на пух и прах с творението си!

 Мексиканецът е решил, че повече не иска да живее в  обикновен апартамент и си е направил землянка. Кокетният му дом под земята се намира в хълмиста местност недалеч от Мексико Сити, сред зелени хълмове и красиви дървета.

Къщата се слива хармонично с пейзажа и е почти невидима.

Можете да вървите по покрива му и да не разберете, че отдолу живее някой. Архитектът споделя, че е бил вдъхновен от естествените форми: змии, гъби, акули и дори цветя.

Къщата е изградена на принципа на фъстъчената черупка, което я прави много просторна. Стаите представляват овални помещения, свързани с широки проходи. Те приличат на пещери, но са оборудвани с изпъкнали овални прозорци.

Обитателите на “землянката” имат уникалната възможност да се любуват на живописния пейзаж от доста необичаен ъгъл.

В поразителната къща има две жилищни зони. Във вътрешната няма прозорци. Там са разположени спалните и стая за отдих. В тази зона е тъмно, но ако имате нужда, винаги можете да включите осветлението.

Външната зона е слънчева. Там обикновено Хавиер посреща своите гости. 

Тази къща си има всичко: трапезария, кухня, спални, баня, гардеробна и всекидневна. Собственикът и гостите му не изпитват никакво неудобство. 

Хавиер не е построил къщата, защото няма къде да живее. Той е искал да създаде място за почивка. В Мексико Сити нивото на замърсяване на въздуха е много високо. Стресът, на който са подложени жителите на столицата, също не е за подценяване.

А тази къщичка, разположена в живописна зона, си е истински рай за Хавиер. 

Тя е надеждно защитена от шум, топлина и прах и дава възможност да се отпуснете и да забравите за шумния и забързан град.

Стените й са дебели и осигуряват надеждна звуко и топлоизолация.

Въпреки че сградата е заровена в земята, в нея не е задушно, защото архитектът е проектирал много добра вентилация.

Отвън прилича на примитивна пещера, а вътре всичко е изпипано до съвършенство. Истинско чудо на архитектурната мисъл! 

 

Кокетен дом в землянка