Блог

Двойка ремонтира стара къща почти без пари

През септември 2019 г. лондончанката Джени и съпругът й Сам купуват първия си дом -  къща от 1907 г. от епохата на крал Едуард с терасата. Въпреки че нямат никакъв опит, двамата се захващат сами с ремонта и успяват да превърнат мрачното и тъмно пространство в стилно имение.

 Когато Джени и Сам купуват къщата, тя била изключително занемарена и не предлагала никакви удобства за живот. Но двамата запретват ръкави и по време на изолацията заради новата коронавирусна инфекция с много ентусиазъм успяват да я преобразят до неузнаваемост.

Джени, която е детски хирург в голяма детска болница в централен Лондон, сподели с приятелите си в Инстаграм опита си в ремонта и успя да шокира интернет потребителите с крайния резултат. 

"Нямахме никакъв опит по отношение на ремонтите. Имахме само една отвертка, когато пристигнахме, но се стараехме да се учим и да направим най-доброто, което можем.

Съставихме дълъг списък на нещата, които искахме да променим във всяка стая, и веднага се захванахме на работа", споделя лекарката.  

Младото семейство извадило голям късмет с банята, която почти не се нуждаела от промени. Трябвало само да изберат нова санитария и да я сложат на мястото на старата.

Виж, гостната се нуждаела от много работа. И затова всичко започнало от там. Джени и съпругът й веднага решили да се отърват от черния килим.

След това се захванали с камината. Около нея поставили рафтчета, грундирали ги и ги боядисали. 

Оказало се, че тъмният килим крие 110-годишни дървени дъски. Състоянието им позволявало те да бъдат запазени. Наложило се само да бъдат изциклени и от тъмнокафяви покрити с прах дъски те се превърнали в идеалния натурален под. 

Контрастът между тъмно и светло направил гостната много уютна.

"Сложихме диван и ниска масичка в цвят горчица. В местния антикварен магазин намерихме два фотьойла с френски копчета на гърба и сменихме тапицерията им, за да допълним дизайна", казва още Джени.

Семейството решило стълбите и коридора да са с викторианска мозайка. Това бил и първият им голям проблем, тъй като дълго време не можели да намерят подходящите плочки за краищата.

"Сам прекарваше часове в изрязване и моделиране на плочките и ние сами ги слагахме, което беше доста трудно, но си заслужаваше. Всеки път, когато слизаме по стълбите, се усмихваме, защото това беше първата ни голяма работа, която свършихме със собствените си ръце", признава лекарката. 

Стените облицовали с ламперия. Сам я боядисал в бяло и добавил амонити. Върху стълбите застлали  дебел вълнен килим с матово черен кант отстрани.

Едно от помещенията в къщата било преустроено в стилен домашен офис, който е много необходим, особено във времена на пандемия, когато все повече хора работят от дома си. Стените, боядисани в маслинено зелено, създават работна атмосфера. 

След намесата им спалнята също изглежда много съвременно и уютно.

За да постигнат всичко това обаче се наложило да се отърват от релефните сини тапети и сивия килим, да ремонтират камината, да я облепят с плочки и да декорират наново стаята.

Джени казва, че винаги е искала да се буди в спалнята, където има много естествена светлина, затова решили да не претрупват зоната на еркера, а стените да бъдат боядисани в светли цветове.

Римските щори и таблата на леглото Джени направила сама. 

Досега двойката е похарчила около 6 000 британски паунда, като по-голямата част от ремонта е направен по време на локдауна през миналата година. 

"Това беше идеалният проект за времето на изолация, но създаването на шаблони, изрязването на плочките и поставянето им определено беше сложно. Фактът, че направихме всичко сами, също прави дома ни малко по-специален", споделя лондончанката. 

Занапред двойката планира да обнови кухнята и трапезарията, което според тях ще бъде много голям проект, и с нетърпение очаква да покани приятели и близки на гости, за да им покаже новия си дом.

"По ирония на съдбата, никой от близките ни не е виждал лично трансформациите, които направихме, заради ограниченията, въведени заради  COVID-19.  Наистина нямаме търпение да ни дойдат гости и това да бъде безопасно", казва още Джени

Двойка ремонтира стара къща почти без пари