Блог

7 грешки при ремонта на кухнята

Кухнята е едно от местата в апартамента, към които трябва да се подхожда много внимателно. И преди да започнете да я ремонтирате, трябва да вземете под внимание доста дреболии, които впоследствие могат да ви навлекат куп главоболия. 

За съжаление, не е достатъчно да си представите на живо картинката, която от години се върти в главата ви, и да хукнете към първия магазин, за да я превърнете в реалност.

Преди това трябва да обмислите много детайли - от разположението на контактите до избора на материал, от който ще са изработени мебелите.

Защото, допуснете ли някоя от тези грешки при ремонта, ще превърнете живота си в едно безкрайно чистене! 

Ако не разполагате с много финанси, но все пак искате да промените кухнята си, обърнете внимание на съветите, които днес ще ви дадем!

Тъмна гланцирана кухня

Купуването на тъмна гланцирана гарнитура си струва, само ако сте готови да се превърнете в роб на парцала или можете да си затворите очите и да приемете мисълта, че мебелите никога повече няма да бъдат толкова лъскави и блестящи, както в деня, в който сте ги сложили. 

Спор няма - тъмните гланцирани гарнитури изглеждат разкошно, но са напълно неподходящи за ежедневието.

Само си представете как всяко ваше докосване ще оставя отпечатък на вратата, пръските от мазнината ще се превърнат в бели петна, а капките вода ще останат под формата на мътни вади.

Да не говорим за праха, който винаги ще боде очите ви. А той ще бъде много, повярвайте! 

Липса на врати 

Липсата на врата прави кухнята по-модерна и просторна. Понякога отсъствието на стена и врата е принудителна мярка, към която човек трябва да се адаптира. Процесът на приспособяване обаче може да бъде много труден. 

Ако наистина смятате да се откажете от вратата, първо си задайте въпроса дали сте готови да заспите всяка вечер с миризмата на риба или пържени картофи. Или да работите под шума на тракащите в съдомиялната тенджери и тигани.

Също така се подгответе за факта, че през зимата ще ви е доста по-студено, защото едно е да затоплиш бързо малка зона, а съвсем друго - по-голяма.  

Мивка до прозореца

Според някои идеята за поставяне на кухненската мивка до прозореца не може да се нарече пълен провал, тъй като си има неоспорими предимства. Например, да гледаш през прозореца, докато миеш чиниите, е много по-приятно, отколкото да гледаш в стената.

Освен това през деня имате източник на хубава и естествена светлина и спестявате място.

Звучи като напълно реализируема идея, но има и някои недостатъци. Най-основният е, че прозорецът ви винаги ще бъде мръсен. Плюс това, за да преместите мивката до прозореца, трябва значително да промените всичко, а това означава пари и риск.

И на последно място - над такава мивка не можете да окачите сушилник. Ще трябва да го сложите някъде отстрани и изобщо няма да ви е удобно.

Стъклена маса

Стъклените мебели са красиви и изглеждат много по-леки от другите. Но една стъклена маса в кухнята далеч не е най-практичната идея.

Първо, стъклената повърхност се уврежда много лесно. Второ, петната по стъклото се виждат много по-лесно.

И накрая, има случаи, когато плотът се напуква от контакт с горещи ястия. 

Открити рафтове 

Откритите кухненски рафтове и всичко по тях изглежда като декорация. В допълнение, те добавят грация и лекота в интериора.

Но освен красота, ще получите и допълнително главоболие,  свързано с почистването.

Работата е там, че всички открити повърхности трябва да се мият ежедневно. В противен случай след 3 дни те ще бъдат покрити с непривлекателна смес от прах и мазнини.

Тъмен под

 

Тъмният под изглежда много ефектно. Освен това очертава всички останали цветове и ги прави по-ярки и видими.

Но има едно голямо "но". За лош късмет, тъмният под ще трябва да се мие всеки ден и тук изобщо не преувеличаваме!

Няма значение дали е матов, или лъскав, от какъв материал е направен. Ако е тъмен, върху него ще се забелязват всяка една прашинка, косми или петънца.  

 

Комбинирано покритие 

Съчетанието от плочки и ламинат в кухнята изглежда много стилно, но, за съжаление, само на снимки.

Всъщност, между плочките и паркета винаги остава малка празнина, която в крайна сметка ще се запълни с мазнина.

7 грешки при ремонта на кухнята